Fundaţia Wassertalbahn

Chiar în nordul României, în județul Maramureș, la granița cu Ucraina se află micul oraș  Vișeu de Sus, în limba germană „Oberwischau“. Aici își are sorgintea Valea Vaserului cu iz sălbatico-romantic, vale care se întinde dea-lungul a 50 de kilometri până la granița ucraineană. Această vale nu este accesibilă pe cale rutieră, ci doar printr-o cale ferată îngustă – Calea ferată de pe Valea Vaserului.
Fiind ultima cale ferată forestieră din România, aceasta a fost construită în 1932 pentru a transporta lemnul tăiat și chiar și în ziua de azi își îndeplinește parțial scopul cu ajutorul locomotivelor pe aburi

Mai mult, calea ferată a devenit o atracție turistică de prim rang, lucru confirmat în mod semnificativ și de numărul de turiști care este anual în creștere. O călătorie cu trenul tras de locomotive cu abur de modă veche prin valea sălbatică, urcând în Munții Maramureșului declarați în cadrul UE ca fiind Rezervație a Biosferei, este o experiență unică.

 

10699133 10154537618095123 1845625601 n   Wassertalbahn

În spatele acestei dezvoltări turistice se află Organizația înființată în Berna în anul 2000 „Hilfe für die Wassertalbahn“/“Ajutor pentru Trenul de pe Valea Vaserului“, care a susținut trenul din punct de vedere financiar si logistic. Apoi, cu toate acestea, dezvoltarea a fost puternic susținută de către companiile de exploatare a lemnului - acum privatizate - RG HOLZ Company, operatorii feroviari din România și instituțiile locale
După ce Organizația „Hilfe für die Wassertalbahn“ și-a schimbat numele în 2013 în  „OstGleis – Hilfe für bedrohte Bahnen ins Osteuropa“/“Șina Estică-Ajutor pentru trenurile amenințate din Europa de Est” și și-a extins scopul general către trenurile care necesită ajutor din Europa de Est, domeniul de pe Valea Vaserrului a fost externalizat într-o organizație privată non-profit „Wassertalbahn“  în conformitate cu legislația română. Scopul Organizației este suportul material, financiar și logistic al Văii Vaserului, cât și promovarea tuturor activităților auxiliare conexe operării trenului,  în special cele legate de activitățile turistice din interiorul trenului și din afara sa precum si cele legate de formarea și dezvoltarea vizitelor turistice.
În vederea sprijinului și ajutorului ar trebui în primul rând să se facă apel la turiștii, care vin preponderent din România, la instituțiile locale respectiv la investitorii externi și interni.
Desigur că sunt oricând  binevenite și donațiile membrilor organizațiilor din străinătate. Vă rugăm să nu ezitați să ne contactați.

Prietenii și susținătorii Căii ferate de pe Valea Vaserului s-au unit în „VEREIN WASSERTALBAHN“/“ORGANIZATIA WASSERTALBAHN“.
Operarea trenului și derularea Agendei zilnice se face prin intermediul companiei  CFF VISEU DE SUS S.R.L.

Asociaţia WASSERTALBAHN ♦ Str. 1 Mai ♦ Nr.120 ♦ 435700 Vişeu de Sus ♦ Maramureş www.wassertalbahn.com     Această adresă de e-mail este protejată de spamboţi; aveţi nevoie de activarea JavaScript-ului pentru a o vizualiza   Tel.+40 (0) 725 152 152

 

Share